lördag 14 augusti 2010

Västerbottenpaj

En paj med "riktigt" pajskal. :) Blir jättemör och fin. Liten pajform, ca: 25 cm i diameter.

Pajskal:
1 dl PO-fiber,
1 msk Fiberhusk,
½ tsk bakpulver,
75 g rumsvarmt smör,
1 äggula,
¾ dl vispgrädde

Fyllning:
3 dl riven Västerbottenost,
2 ägg,
1½ dl vispgrädde,
valfria kryddor.

Blanda de torra ingredienserna och fördela smöret med fingrarna. Arbeta in äggulan med en sked häll sen i grädden. Rör först med skeden och knåda sedan snabbt ihop degen med händerna.

Platta ut i en pajform, 25 cm och förgrädda i ca 5 min i 200°.

Fördela osten över den avsvalnade bottnen. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor och häll över osten. Grädda i ca 20 min i 200°. Täck med folie om pajen ser ut att bli för brun. Prova med en sked om äggstanningen är klar, annars grädda en stund till.

Låt stå och stanna en liten stund när den kommit ur ugnen.



Inga kommentarer: