torsdag 7 januari 2010

Morots och Kokossoppa

En värmande soppa passar bra för både frusen kropp och själ. Till den här soppan behöver du en mixer eller mixerstav. Ingredienser


Till 4 vuxna personer behöver du:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 medelstora morötter, hackade
2 tsk finhackad färsk ingefära
1 1/2 dl röda linser
1 tsk chilipulver
1 tsk kummin, malen
6 dl höns- eller grönsaksbuljong
400 g kokosmjölk (1 burk)
olivolja
salt och peppar

Chilirostade cashewnötter:
1 dl cashewnötter
2 msk kokosflingor/flagor
1 tsk chilipulver
1 tsk olivolja
salt

Gör så här:
Nötter: Värm ugnen till 175°. Vänd runt nötterna i olja så att chilin fäster på dem. Rosta nötterna i ugnen i 15-20 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg. Blanda med kokosflingor, eller ännu hellre de vackra kokosflagorna. Strö över lite salt.

Skala och hacka löken och vitlöken fint. Skala och finhacka morötter och ingefära. Fräs lök, morot, ingefära, linser, chili och kummin i olivolja. Tänk på att fräsa på låg temperatur så att det inte tar färg.

Häll på buljong och låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Mixa till en slät soppa i en mixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen och vispa ner kokosmjölken. Krydda soppan med salt och peppar från kvarn.
Servera soppan med  ett grovt surdegsbröd, och några grovhackade chilicashewnötter och kokosflingor eller -flagor i varje tallrik.

Inga kommentarer: