måndag 19 mars 2012

Mat tips till små barn

Det fins så många som har grymt mycket fördomar om lchf. Därför tänkte jag att jag skulle dela med mig lite vad jag brukar göra för mat till min lilla prinsessa på 8 månader. Jag utgår mycket från boken Lchf för hela familjen av Monique Forslund. Eftersom barn mat aldrig ser så aptitligt ut så skippar vi korten. Hon skriver att man sak beräkna 2 tsk smör till 1 dl mat

Köttfärsås
400g nötfärs
1 liten vitlöksklyfta
1 paket krossade tomater/paserad
1/2 morot
Parmesanaost
basilika
paprikapulver
olivolja
smör utan salt

Riv moroten och osten. Smält smör och stek köttfärsen. Tryck till vitlöken och lägg i när köttfärsen är genomstekt. Och häll på tomaterna den rivna moroten och kryddor. Låt puttra ett bra tag. En stund innan den är klar her du ner osten. Mixa till den konsistens som ditt barn vill ha

Kyckling
1-3 Kyckling fileér
1/2 morot
2 msk krossade tomater/passerade
4 msk grädde
1-2 msk Parmesanaost
paprikapulver
smör
ev spad

Skär kycklingen och moroten i bitar. Lägg i en panna och fyll på med vatten. Koka tils kycklen är klar. Häll av vattnet, mixa lägg i de övriga. Mixa igen om du tycker det är för tortt så späd med kokspad till lagom konsistens.

Lax
2 bitar Lax
1 liten morot
1 tomat
grädde
smör
dill
ev kokspad
Skär laxen i bitar och koka den i vatten. Gör ett krys på tomaten och koka upp varren och släpp ner den i det kokande vattnet. Ta upp när du ser att "skinet" börjar släppa. Dra av skinet. Mixa fisk,morot tomat. Sen i med smör grädde dill till en lagom konsistens

Renskav
1 paket ren skav
1/2 lök
1 tomat
grädde
smör
peppar
paprika pulver
rosmarin

Hacka löken, skär tomaten i botar. Smält smöret och fräs löken lägga i tomat och skaven. Låt steka krydda. Mixa till lagon konsistens

Dill kött
ca 300g rost bit
1 morot
1 liten gul lök
1 liten vitlök
2 lager bald
2 buketter blomkål
4 msk grädde
smör
kokspad
dill

Skär kött, morot, lök i bitar. Lägg i en grytta, tryck till vitlöken och lägg ner och sist lagerblad häll på vatten koka tills köttet är genom kokt och moroten är mjuk. Häll av vattnet och ploka bort lagerbladen, mixa lögg i smör grädde och krydda med dill späd med skokspad till önskad konsistens.

Broccoli
1 Broccoli "huvud"
grädde
Smör
ev kokspad

Dela och koka i vatten tills den är mjukt. Mixa med grädde och smör och ev kokspad

Rotmos
(stor kok)
1 palsternaka
1 kålrot (mellan stor)
1 morot
smör
persilja

Skala och skär lägg i en kastrull häl på vatten. Koka tills de är mjuka. Häll av vattnet mixa till en jämn smet lägg i smör och krydda med persilja späd ev med kokspad.

Ärtor
250g små fina ärtor
smör
kokvatten

Lägg ärtorna i en kastrull med vatten. Koka i 5 min hälla av mixa lägg i smör ev kokspad.

Vanilj Yohgurt
5 dl Turkisk yoghurt
1 dl vispgrädde
1 krm äkta vanilj

Det här är en stor sats. Rör om yogurten häl i grädde och vanilj. Om man blandar den dagen före så kommer smaken fram mer.

Inga kommentarer: