Vitaminer
Hur får man i sig vitaminer och andra nyttigheter när man äter så lite frukt? Behöver man äta kosttillskott?
Faktum är att om man äter kött, fisk och ägg samt lite grönsaker så får man i sig allt man behöver.
Att man behöver äta frukt för att få tillräckligt med vitaminer är en myt.
Ett exempel är C-vitamin där apelsin kommer på plats 42 i listan med livsmedel med högst C-vitamininnehåll med 51 mg C-vitamin per 100 gram apelsin. Detta kan jämföras med t.ex Broccoli som har 120 mg C-vitamin/100 gram och gul paprika som har 204 mg C-vitamin/100 gram.
Här är en lista över de vanligaste vitaminerna och bra,
LCHF-vänlig mat för att få i sig dessa:
Vitamin A (Retinol): Lever, ägg, smör, mjölk
Vitamin B1 (Tiamin): Kött (gris och nöt), Solrosfrön, Sesamfrön
Vitamin B2 (Riboflavin): Kött, lever, njure, mandel
VItamin B3 (Niacin): Kött, lever, fisk, mjölk
VItamin B5 (Pantotensyra): Avocado, nötter
Vitamin B6 (Pyridoxin): Lever, Kött, Fisk, Nötter
Vitamin B8 (Biotin): Ägg, lever
Vitamin B12 (Kobalamin): Kött, Lever, Strömming
Folat/Folsyra: Lever, Sparris, Ägg, Broccoli, Blomkål
Vitamin C (Askorbinsyra): Paprika, Broccoli, Blomkål
Vitamin D (Kaciferol): Fet fisk, ägg, lever, smör
Vitamin E (Alfa-tokoferol): Mandel, Spenat, Ägg
Vitamin K (Fyllokinon): Sallad, Spenat, Broccoli, lever
Faktan är hämtad från http://traningsplupp.blogspot.com/
2 kommentarer:
Vilken bra lista! Är lite trött på att alltid få höra det där om vitaminer när man säger att man inte äter frukt..
Jo vist är den! Jo man får höra både det ena och det andra.
Skicka en kommentar