onsdag 30 maj 2012

Marängtårta med 3 fylnigar

Denna tårta tar lång tid att göra men är värd sin möda drygt 4 timmar. Den här tårtan gjorde jag när min son fylde 3 år. Den var mycket uppskatad. Jag tyckte den var för söt. Men det var ju bara jag som tyckte det. Gör vaniljkrämen dagen före för bättre resultat.

Maräng
1st (behövs 4 till tårtan)
2 äggvitor
0,5 dl sukrin
0,5 krm stevia
3 droppar ättiksprit

Vaniljkräm
5 äggulor
0,5 dl sukrin
1,25 dl grädde
0,5 tsk Äkta vanilj
125g smör

Hallonmouss
2 dl hallon
3 dl grädde
lite Äkta vanilj

Blåbärsmouss
2 dl blåbär
3dl grädde
lite Äkta vanilj

Dekuration
Grädde
Bär

Vaniljkräm
Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Sjud tills det tjocknar. Rör hela tiden annars bräns krämen lätt. Rör sedan i smöret bitvis och låt krämen kallna i kylen så att den inte blir för rinnig. Rör om i bland så att krämen inte delar sig.

Maräng
olja till bakplåtspapret
Sätt ugnen på 125 grader.Vispa äggvitorna och ättikspriten till ett hårt skum. Rör i sukrinet. Bred ut på oljat bakplåtspapper. Grädda ca 60-70 minuter. Ta försiktigt bort bakplåtspapret. Låt stelna det tar bara några minuter.

Hallon/Blåbärsmoussöver
Vispa grädden hårt blanda ner bären.

Tårtan
Lägg en maräng i bottten. Bred ut blåbärsmouss, fortäst med nästa maräng och bred vaniljkrämen. Lägg på nästa maräng och bred ut hallonmouss, lägg på sista marängen. Bred ut hårt vispad grädde över hela tårtan. Det är bra om det är ganska tjockt när man ska dekorera. Dekorera med hallon/blåbär.

Inga kommentarer: