fredag 28 maj 2010

Vad är LCHF??

Vad är LCHF?
LCHF är low carb high fat, att minimera intaget av kolhydrater och istället få energin från fett! Konkret betyder det oftast att man utesluter socker, mjöl, gryn, osv. och väljer feta alternativ - som riktigt smör och den fetaste grädden, creme fraich & majonäs. För många innebär LCHF också att välja riktiga råvaror framför halvfabrikat och tillsatser.

Hur fungerar LCHF?
Ja det blir alltid massa abstrakt snack om kroppen och teori och ensidig kost och farligt kolesterol och andra saker. LCHF handlar om att stabilisera blodsockernivån och det tycker jag känns vettigt. Man kan säga mycket om saken, jag säger bara: jag känner ju att det fungerar! Det fins dom som är mycet bättre än mig på att förklara. Så jag lämnar det till dom.

Vad ger LCHF för effekt?
Ja som ni kanske känner till så är det en metod för viktminskning som övergår till en livstil. Skillnaden mot andra dieter är att man inte behöver gå och vara hungrig. Man slippe även ett svajande blodsoker där med har du ett jämnare humör.Men det allra bästa tycker jag är att jag kan kontrollera mina matvanor på ett helt annat sätt! Som ett resultat av att blodsockret stabiliseras. Jag  får liksom inget sötsug längre. Jag tycker inte ens om det mesta som typ godis eller drycker eftersom jag vant mig av vid sockersmaken. På det sättet väldigt praktiskt, för även om jag skulle hatat mig själv för det här påståendet för ett år sen så: vem blir egentligen lyckligare av socker?


Så om jag vill börja?
Det finns massor av tips på internet om hur man kommer igång med LCHF. Här är till exempel LCHF-förespråkaren nr 1 Doktor Dahlqvists, en anna är Andreas Enfeldt Här är deras bloggar Doktor Dahlqvist blogg, Kostdoktorn-Ät dig till en bättre hälsa


Jag blir lite trött av "du får äta" och "avstå från"-listorna, men det är ändå bra att läsa som grund. Titta på näringsinnehållet på det du köper i mataffären och prova, tänk efter. Jag drar en gräns vid högst 5g kolhydrater per 100 gram.

Det som är fint med LCHF tycker jag är att man ändå är ganska fri att prova sig fram själv. Visst, man ska undvika ganska mycket, typ: socker, mjöl, gryn, sånna självklara saker som finns i all vanlig mat. Men egentligen är det ingen som säger: ät så, ät inte så, för mig handlar det mer om att själv bli medveten om hur kroppen reagerar på maten jag äter. För det gör skillnad!

Inga kommentarer: